June 21, 2012

GEZDİM GÖRDÜM: HATAY (2)

  No comments    
categories: ,

Turistik degerlendirmeyi yaptiktan sonra, sira geldi asil gozleri bayram ettirecek, Hatay'a acil bir tur yapmaya tesvik edecek yaziya.

Hatay deyince ilk akla kunefe geliyor, bu bir gercek. Fakat kunefenin disinda daha ne lezzetler var; gidip gormek, tatmak lazim!

Ilk sabah, otelimiz calisanlarinin tavsiyesiyle, Antakya merkezde, otele de cok yakin olan Leban Restoran'a gittik. Cok katli, her katinin farkli bir havasi olan, en ust kati ise acik havada ve bitisigindeki kilisenin avlusuna bakan guzel bir ortam. Kahvaltiya geldik deyince, 10 dakika icinde masamizi muthis bir serpme kahvaltiyla donattilar. Biberli kekikli zeytinler, yoresel peynirler, katikli ekmek, biberli ekmek, Hatay'a ozgu birsey olan tuzlu suzme yogurt, mis gibi tereyagi ve sicacik ekmekler. Anlasildigi uzere, Hatay gezimiz muthis bir kahvaltiyla ve bolca enerjiyle basladi.


{tuzda yogurt}

Kunefe konusunda gitmeden once yaptigim arastirmalarda, Antakya meydanda 'Kunefeciler Carsisi' oldugunu ogrenmistim. Bununla beraber, kunefenin iki farkli sekilde yapildigini da okumustum. En cok methini duydugum Cinaralti Kunefecisi, komur atesinde ve bakir tepside pisiriyor ve bunu ilk yapan kunefeci oldugunu soyluyor. Cinaralti disinda, Kral, Ferah gibi baska kunefecileri de duymustum. Ilk gun Cinaralti'nda, ikinci gunse Ferah'ta denedik. Cinaralti acik ara farkla kunefe savasini kazandi! Bolca fistikli, citir citir ve yaninda verdikleri dondurmayla muthisti. Ferah'in kunefesi ise, kadayiflar ince ince kiyilarak yapilmisti ve kizarmis helva kivamini andiriyordu. Dondurmasi da cok basarisizdi. Cinaralti: 1, Ferah: 0.

{Cinaralti'nin buyuk cinari}

{Cinaralti'nin super kunefesi}

{Ferah'in kunefesi}


Gitmeden once, yememiz gerektigini ogrendigimiz bir baska sey de soslu donerdi. Bol acili bir sos ve maydanozla yapiliyor ve yufkasi harika. Yaninda da koca bir tabak taze nane ve maydanoz ile servis ediliyor (Hatay'da, her turlu kebap/doner turu yemek, bolca yesillik ile servis ediliyor. Tecrubelerimiz dogrultusunda soyleyebilirim ki, kebap yesillikle yenmeli. Hem mideye oturmuyor, hem sindirimi kolaylastiriyor. Taze yesillik gibisi var mi zaten!?).


{Tavsiye uzerine biz Abdo'da yedik}
{Sicacik katikli ekmek} 
{Yesilligimiz onden}
{leziz mezeler}
{Harbiye'nin meshur tavugu - gercekten sahaneydi}
{Can'in tavuk + salata + yufka lokmasi}

Fotograflara bakinca benim bile yeniden icim gitti. Gidin, gorun, taniyin ve bolca tadin! Hatay'i cok seveceksiniz, simdiden afiyet olsun!

0 comments:

Post a Comment