March 12, 2014

Ev kurarken: Elektrik, su, dogalgaz

  No comments    
categories: ,
Dugun yeri ve bir takim tarihsel mevzularin hallolmasi ardindan tutulan ev, dunya kadar yeni isi beraberinde getirdi haliyle. Mobilya, temizlik, tasinma gibi nispeten daha keyifli kismi bir yana birakacak olursak, geriye eve tasinmadan once esas onemli olan elektrik, su ve dogalgaz aboneligi geliyor! 
Dun ogleden sonramizin tamamini ayirdigimiz ve ancak halledilen bu 3 is icin onden bilgi vereyim, bir gun basiniza geldiginde neyi nasil yapacaginiz ve ne kadar odeme yapacaginiz konusunda en azindan bir fikriniz olmasi icin deneyimlerimi paylasayim istedim. 

On hazirlik (kiraciysaniz): Kira sozlesmesi, DASK Policesi, nufus cuzdani on ve arka yuz fotokopileri ve sayac/tesisat numaralarinizi hazirlayin, her bir kuruma verilmek icin 3'er kopya hazirlarsaniz soz veriyorum isiniz daha hizli olacak. 

Onemli not: Su aboneligini diger ikisinden once yaptirmaniz tavsiye olunur. 

Elektrik: 
Istanbul icin, Ayedas'in en yakin sube mudurlugunu internetten buluyorsunuz. Gittiginizde danismadan kisa bir dilekce formu doldurduktan sonra sira numarasi aliyorsunuz. Bizim bekleme suremiz 2 saati buldugu icin sikintidan cildirdik, ama her zaman boyle olmayacaktir diye umuyorum. Ozellestirilmesine ragmen herhangi bir devlet dairesinden cok farki yoktu (Biz Maltepe'dekine gittik). 
Siraniz geldiginde ise islem oldukca kisa, saniyorum biraz m2'ye gore degisim gostermekle birlikte, bizden 203 TL'lik bir depozito aldilar. Bir gun evden cikacak oldugumuzdaysa geri alabiliyoruz. 
(Kredi karti gecerli degil)

Dogalgaz:
Igdas'a gittiginizde yine danismadan bir dilekce doldurup imzalayip sira numarasi aliyorsunuz. 
Dogalgaz icin bizde soyle bir durum oldu: Ev yeni oldugu ve daha once hic gaz acilmadigi icin depozito ile birlikte, bir de 'kesif bedeli' denen bir ucret alindi. Kesif bedeli 206, abonelik depozitosu 173 TL idi. 
Buradaki isimiz toplamda 20 dakika surdu sanirim. 
(Kredi karti gecerliydi)

Su:
ISKI'yi en sona birakmistik, ve 16.45'te kapaniyormus. Kapidan iceri girdigimizde 16.43'tu ve sagolsunlar geri cevirmediler. Zaten oradaki islem kisacikti. Evraklar hazir gidince onlari orada kopyalamak icin de vakit harcamiyorsunuz, cok daha puruzsuz oluyor. Abonelik ucreti 79 TL, fakat ilk faturaya yansitiyorlar, dolayisiyla orada bir odeme yapmamiz gerekmedi. Guleryuz ve islem hizi harikaydi. 

Umarim yolunuz dustugunde yardimci olur!


0 comments:

Post a Comment