May 2, 2014

Dubai, UAE

  No comments    
categories: ,

Iki hafta once is icin Dubai'deydim. Son yillarda en cok pazarlamasi yapilan sehirlerden biri oldugu icin, gokdelenlerini, sasali hayatini ve guzel sahillerini duymayan kalmadi sanirim. Birlesik Arap Emirlikleri'ndeki emirliklerden nufusu en yuksek olani. Nufusu ise agirlikli olarak yabancilardan olusuyor, yereller oldukca az. Ingilizler basta olmak uzere, Avrupali ve Hintli gocmen ve calisan sayisi ve kultur uzerindeki etkisi oldukca fazla. 

Sehri detayli anlatmayacagim; ilginc olan birkac noktadan kisaca bahsedecegim sadece. Dubai, bastan asagi insan yapimi, yapay bir sehir. Bilim kurgu filmlerdeki cilgin animasyon ve efektlerle dizayn edilmis sehirler gibi. Hersey cok duzenli, cok planli, cok duzgunce insa edilmis ve edilmeye tam gaz devam ediyor. Bolge bolge sehri kuruyor, colun ortasindan goller ve hatta yesil alanlar uretip sanki tropikal bolgedeymissinizcesine keyif yapacaginiz mekanlar yaratiyorlar. Bu kadar kusursuz bir karayolu ve sehir planlamasini sanirim ilk kez burada gormus olabilirim. Aklima sik sik District 9 filmi geldi Burj Khalifa'dan sehre kusbakisi bakarken. 
Bir diger ilginc nokta ise, burada carsafin bir ortunme degil, cazibe ve luks aksesuar olarak kullaniliyor olmasiydi. Zorunlu olmadigi halde kadinlar genc yastan itibaren carsafi tercih ediyorlar. Fakat Turkiye'deki gordugumuz sekilde degil; orada cok havali ve degisik modelleri olan bir giysi carsaf. Dantelli, tasli, islemeli, farkli asimetrik kesimli, vs. her turlu abartili versiyonu mevcut. Barbi bebek gibi yapilan makyajlar, kusursuz manikurlu-ojeli eller, sikir sikir cantalar ve boolca sikilmis parfumler ile avm'lerin tozunu attiriyor hanimlar. Carsafin gozume estetik gozukebilecegini hic dusunmemistim, basima bu da geldi. 
Insanlari Dubai'ye ceken temel nedenin merak oldugunu okumustum gitmeden once. Kesinlikle cok dogru. Ne plaj, ne col, ne safari, ne de baska bir aktivite icin insanin aklina ilk gelen yer degil aslinda. Ama o kadar cok anlatiliyor ve tanitiliyor ki, bir merakla gidip goreyim diyorsunuz. 
Bence gittiginize degiyor: Ilginc ve bir o kadar keyifli bir yer!
 
 


{The Walk, Jumeirah}
{Halk plajinda kumdan bir sehir}
{Jumeirah, halk plaji}




0 comments:

Post a Comment