November 28, 2014

Home Office Calismanin Artisi Eksisi

  No comments    
categories: , ,
Home office calismak, yurtdisinda daha uzun bir gecmisi olmasi nedeniyle cok daha yaygin ve kabul edilmis bir duzen. Turkiye'de ise oldukca yeni ve biraz da aliskanliklara ters oldugu icin evden calisabiliyor oldugunuza cevrenizi ikna etmenizin zaman aldigi bir olay. Gectigimiz Mart ayindan beri evden calisan biri olarak, arti ve eksileriyle ilgili gozlem ve tecrubelerimi paylasmak istedim, zira konuyla ilgili pek cok kisinin merak ettigi sorular oldugunu farkediyorum. Herseyden once, 'evden calismak', 'evde yatarken calisiyor numarasi yapmak' degildir. Bunu kafamizdan hizla cikartarak evden calisan insanlara yaptigimiz buyuk haksizligi once bir yok edelim! :) 

Her gun 8-5/9-6 bir ofise giderek calisirken, kendinizi biraz hasta hissettiginiz veya cilgincasina kar yagdigi ve ofise ulasamayacaginiz icin evde kaldiginiz, bir yildaki sayisi 5-10'dan fazla olmayacak gunlerdeki 'evden calisma' ile arasinda daglar kadar fark vardir. Bu yalnizca, normal rutininiz olan ofis calismasindan siyrildiginiz, piajamalarinizla kanepeden yayarak calisacaginiz icin cok mutlu oldugunuz, nadir ve sayili gunleri temsil eden istisnai bir durum! Normalde her gun belli bir yolu kateder, pek cok insanin calistigi ofisteki masaniza gider, kalabaliklar icerisinde calisir, toplantilara gider, ogle yemeklerinde geyik yapar, birbirinize huflar puflar dedikodu yapar, birinin dogumgunu oldu mu pasta keser kutlar, aksam da mesai bitince tekrar yol kateder evinize donersiniz. Eger universite sonrasinda belli bir sure bu duzende calistiktan sonra bu defteri kapatip evden calismaya baslarsaniz, bu yeni dunyaya adim atmak icin az onceki herseyi unutarak ise basliyorsunuz. 

Artik saat 8'de is basi yapmak icin motivasyonu kendi kendinize saglamak zorundasiniz, cunku sizi uyandiracak bir is arkadasi, servise yetisme telasi veya masanizin basinda olup olmadiginizi kontrol edecek bir yonetici yok. Dolayisiyla gunlerinizi verimli gecirmek ve isinizi gercekten kendinize kurdugunuz mesai duzeninde tamamlamak istiyorsaniz, erkenden uyanmak ve sanki ofise gitmis gibi masanin basina gecmek icin ciddi bir disiplin ve kararlilik gerekiyor. Ayni herkesinki gibi alarmin kurulu olmasi gerekiyor, ne de olsa kahvaltinizi edip biraz kendinize ceki duzen verip baslayacaksiniz calismaya. Tabii burada major bir fark var: Yatak odasindan calisma masanizin basina gecmek, eger bir malikanede falan yasamiyorsaniz buyuk ihtimalle birkac adimdan fazla yol gitmenizi gerektirmiyordur. :) Oysa mesela Istanbul'da yasiyorsaniz yolda gecirdiginiz sure minimum yarim saat ile baslayip (cok sansliysaniz), 3-4 saate kadar cikabiliyor. Haliyle, trafikte kaybedilen uzun bir sure ve yipranan sinirler var ofise gitmek ve eve donmek icin. Kendi imkanlarinizla ise gidiyorsaniz o zaman kayip bir de maliyet var elbette. Evde ise huzurunuz ve keyfiniz yerinde, paraniz cebinizde. 

Tabii ote yandan, yalniz calismak herkese gore degil ve kendince zorluklari mevcut. Sonucta sizi motive edecek, cok daraldiginizda lak lak edip kafa dagitacak, oglen yemeginde diyet projelerini veya hani magazada ne varmis gibi gundelik konusmalar yapacak ve birseyin icinden cikamadginizda isiniz konusunda destek isteyebileceginiz birisi yok. Kimi zaman daha cok odaklanmanizi ve cok hizli calismanizi saglarken, kimi zaman da cok yalniz hissetmenize ve sikintidan dikkatinizin dagilmasina sebep olabilen birsey. Evden calismak, gercekten muthis otokontrol gerektiren bir duzen. Gerek uyanma saati, gerek evdeki dikkat dagitici unsurlari gormezden gelmek, gerek yalniz calisma haliyle basa cikmak, gerekse cevrenizdekilerin bir ofise gitmemeniz sebebiyle sizin gercekten calistiginiza bir turlu ikna olmamasi durumlarinda kendinizi ifade etmeye calismak gibi zorluklari beraberinde getiriyor. Ama o otokontrol ve disiplini bir defa sagladiktan sonra, cok daha keyifli ve verimli bir duzen kurabiliyorsunuz kendinize. Calisma saatlerinizi daha iyi yonetebiliyorsunuz cunku artik temponuzu daha iyi biliyorsunuz, neye ne kadar vakit harcayacaginizi daha iyi ongorebiliyorsunuz, odaklanarak calismayi gerektiren bir isiniz varsa, cok daha hizli ve verimli olabiliyorsunuz ve herkesin ofiste olmak zorunda oldugu saatlerde siz eger programinizi adapte edebildiyseniz, cikip yuruyus bile yapabilirsiniz. Cunku siz herseyden once trafikte vakit kaybetmiyorsunuz! :)

Artisi ve eksisi cok daha tartisilabilecek bir konu, ama ilk bakista one cikan taraflari bu sekilde. Bu arada gecen hafta tam bunlari kafamdan gecirirken, 3 Adam ekibinin (Eser Yenenler, İbrahim Büyükak ve Oğuzhan Koç) arkasinda oldugu, Ocak ayinda TV8'de yayina girecek olan Home Office adinda bir sitcom haberine denk geldim. Konusu, bir Turk ailesinde home office calisma duzeninin zorluklari tabii ki :)

0 comments:

Post a Comment