January 12, 2015

Is Pazarinin Degisen Dinamikleri ve Girisimci Olmak Icin 6 Motivasyon

  2 comments    
categories: ,
Gunden gune, isinden ve 8-5 rutininden bunalan (tabii hesapta olmayan fazla mesailer de cabasi), sikayet eden kisilerin sayisi artiyor mu, bana mi oyle geliyor? Insanlar, kendilerini hapsolmus hissettiren, gelisime, degisime acik olmayan isyerlerinden, antika usullerle yonetilmeye calisilan verimsiz islerden, ardi arkasi kesilmeyen ve yeni bir toplanti tarihi belirlemek disinda bir ciktisi olmayan toplantilardan ve jenerasyon farki basta olmak uzere bircok sebepten oturu kendilerini cildirtan yoneticilerden kurtulmak icin bir mucize bekler gibiler. Bu durum, Y jenerasyonu (veya "Millenial jenerasyon") diye siniflandirilan, 1980'ler ve 2000'lerin ilk yillari arasinda dogmus olan grupta cok daha belirgin halde.
Daha sabirsiz, degisimden keyif alan, daha talepkar ve is konusunda (X jenerasyonuna gore) daha az sadik olan bir jenerasyondan bahsediyoruz. Ancak sahsi gozlemim, mevcut durumlarindan sikayet etmek ve mucize beklemek disinda bir aksiyon alanlarin sayisi oldukca az. Girisimleri destekleyen pek cok fon ve kurumun olmasi, herkesin bu firsatlardan haberdar oldugu anlamina gelmiyor malesef. Ote yandan, haberdar olmak da bir adim atmak icin gerekli cesareti saglayamayabiliyor ve cogunlukla da saglamiyor.
Lise yillarindan itibaren sinav ustune sinava girmek, universiteye 'kapak atmak' ve universiteden mezun olur olmaz 'guvenli ve kurumsal' bir yerde ise girip 'kendini guvenceye almak' icin kosullanan bir jenerasyonuz isin gecmisine ve aslina baktiginizda. Bunun uzerine de, devletin sosyal ve saglik anlamindaki guvencesinin yetersiz olmasi sebebiyle, para kazanmaya baslayan her Turk gencine yapilan 'gayrimenkule yatirim yapmalisin' veya 'bir araba alip en azindan bir mal sahibi olmalisin' seklindeki toplum baskisi sebebiyle geliri sekteye ugratmama korkusu eklenince, cesaretlenmek cok daha imkansiz hale geliyor.
Ote yandan, mevcut durumundan mutsuz olan, icindeki girisimci ruhu mutemadiyen bastirmaya calisan kisiler de kendini olumsuz bir kisir donguye sokmaktan baska birsey yapmiyor. Iste tam da bu yuzden, dijitallesen cagin ve is dunyasinin degisen kurallari ve duzeninin farkinda olmak cok cok onemli, cunku aslinda yeni duzen, onemli firsatlar sunuyor, is yapis sekillerimizi kolaylastiriyor. Peki nasil? Kendi isinizi yapmak konusunda sizi cesaretlendirmesi gereken 6 nokta:

1. Is pazari degisiyor! 'Kurumsal' veya 'devlet memurlugu' diye nitelendirilen isler tek care degil ve belki de eskiden inanildigi kadar 'guvence' ve tatmin de saglamiyor. Bu kadar hizla degisen ve dijitallesen, hizla entegre olan, bilginin su gibi aktigi, gelistigi ve rekabetin cilginca arttigi bir cagda, geleneksel kariyer seceneklerine bagli kalmak yetersiz. Is arama motorlari, gorusmeler ve asirlar suren cevaplari beklemek yerine, kendi kariyer rotanizi cizmek belki de cok daha mantikli ve gelecek vaat eden bir secenek.

2. Egitim ve sertifika almak internet kullanmak kadar kolay! Online egitimlere kaydolabileceginiz, sertifikalar alabileceginiz kurumlarin sayisi git gide artiyor. Dunyanin en iyi okullari ve akademisyenlerinden, islerin uzmanlarindan dersler almak, iletisime gecmek icin artik ne ulke degistirmeniz, ne de kucak dolusu para sacmaniz gerekiyor. Yeni beceriler edinmek ve uzmanlasmak, yapmak istedigimiz isle ilgili kendimizi gelistirmek icin internet yeterli.

3. Kendi isinizi kurmak hic olmadigi kadar kolay ve ucuz! Eskiden, bir ofis, masaustu bilgisayar, telefon hatti ve hatta resepsiyonistiniz olmadan is kurmak pek hayal edilebilecek birsey degildi (Webrazzi'nin kurucusu Arda Kutsal, bir konusmasinda sirf musterilere sekreterinin olmadiginin anlasilmamasi icin telefonlari farkli birisi gibi acip, 'sizi Arda Bey'e aktariyorum' seklinde idare etmesi gerektiginden bahsetmisti mesela:)). Artik musterilerinizin size guvenmesini saglamaniz icin bir ofise veya sabit telefon hattina ihtiyaciniz yok. Laptop ve cep telefonunuzdan tum isinizi yonetmek icin hicbir engeliniz yok.

4. Reklama para vermeniz gerekmiyor! Eski usul pazarlamada, reklam vermek, isinizi tanitmak icin ajanslara bir dunya para dokmeniz, kampanyalar tasarlamaniz, kendinizi gostermeniz icin on takla atmaniz gerekiyordu. Simdilerde ise sosyal medyayi iyi ve akillica kullanir, dijital mecralardaki kimliginizi yonetir, Google ve Facebook reklamlarina ufak meblalar odeyerek markanizi ve isinizi dogru ifade edip tanitabilirsiniz.

5. Ekibinizi internetten kurabilir, iletisimi bile bir araya gelmeden saglayabilirsiniz! Ihtiyaciniz olan gorev ve destek icin internetten ilan cikarabilir, Skype uzerinden gorusmelerinizi yapabilir, Insightly gibi online programlar sayesinde is dagilimlari, gelismeler ve calismalarinizla ilgili durumlari paylasabilir, toplantilarda saatler harcamadan islerinizi ilerletebilirsiniz.

6. Tum bu gelismelerin yasandigi, dijital iletisimin gunluk hayatimizin buyuk bir parcasi haline geldigi ve akilli cihazlarin eksperi oldugumuz bir surecteyiz. Ve harika olan, bu sureci yasayan, baglantinin gucunu deneyimleyen ve dolayisiyla en hakim olan jenerasyon, Y jenerasyonu. Bu sebeple, bu cagin islerini en iyi yonetebilecek adaylar, tam da bu donemin gencleri!

2 comments:

  1. İş kurmak güzel bir de şu peşin vergiler olmasa iyi olacak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aynen Bolat Abi :)
      Bu isle ilgili esas sen tecrubelisin, yazmasi kolay ama hayata gecirmesi kimbilir ne kadar cilelidir :)

      Delete