January 27, 2015

Seyahatlerde Hayatinizi Kolaylastiran Tuyolar: Yol, Otel, Vize & Masraflar

  No comments    
categories: ,
Cocuklugumdan beri duzenli seyahat ettigim icin olsa gerek, yolculuk yapmanin bende bir bagimlilik haline geldigini gozlemliyorum. Ayda en az birkac defa bir yerlere gitmezsem (yasadigim sehrin disinda herhangi bir yere cikmazsam - cok yakin olsa da olur) kendimi kismen hapsolmus gibi hissediyorum ve dolayisiyla uygun olan her zamani yeni bir seyahat planlamak icin kolluyorum. Gerek ailemi gormek, gerek is, gerekse tatil amacli, surekli olmasa da oldukca sik seyahat ediyorum ve ucak, tren, araba olmak uzere bircok ulasim yontemini kullaniyorum. Seyahatlerde zamanimi %100 verimli, gereksiz dakika bile kaybetmeden gecirmeye dikkat ediyorum. Ailemi gormeye gidiyorsam bir an once onlarin yanina ulasmayi, gezi icinse kesfedebilecegim ne varsa gezip gormeyi, tadilacaklari tatmayi, vaktimi dinlenmeye ayirmayi, is icinse en pratik sekilde ve az puruzle halletmeyi istiyorum. 

Yillar icinde, seyahatlerimi kolaylastiran, vakti nakit gibi tasarruflu kullanmami saglayan bir bilgi birikimi olustu haliyle. Benim icin artik rutin haline gelmis bir takim seyahat aliskanliklarini, dikkat edildiginde hayati kolaylastiran noktalari, kisa ve uzun seyahatler icin valiz hazirlama taktiklerini, yaniniza mutlaka almaniz gerekenleri, seyahati planlarken kullanilacak/arastirilacak kaynaklar ve seyahatlerinizde isinize yarayacak uygulamalari elimden geldigince toparlayim, merak edenlere referans olsun istedim. Konu o kadar kapsamli ki, ikiye bolup, ilk kisimda yolculuk, otel, vize ve masraflarla ilgili detaylari ve bu dort konu ozelindeki genel tuyolari toparladim. 

Hadi bakalim, harika seyahatler olsun herkese!

Yolculuk
YHT'in acilmasi, Istanbul - Ankara - Eskisehir arasi rotalari rahatlatan, guzel bir arac oldu bence. Istanbul-Ankara arasini cok hizlandirdigini, sureyi cok kisalttigini soyleyemem (gerci bir sure sonra daha da kisalacagini soyluyorlar ama gorecegiz), zira kis doneminde (hava kosullarini bahane ederek) 4 saat 20 dk'ya kadar ciktigina sahit oldum. Ancak havanin daha sorunsuz oldugu donemlerde ortalama 3 saat 45 dk suruyor, ki bu fena degil. Basta, ucaga gore uzunmus gibi geliyor, ama havaalanina cok yakin oturmuyorsaniz Istanbul ici trafigi ve varis surenizi, arti havaalaninda ucak kalkana kadar, indiginde bosalana ve valizinizi alana kadar ve ciktiginizda yine evinize kadar olan sureyi hesaba katarsaniz, toplam surelerin neredeyse ayni oldugunu fark edersiniz. Bir de, ucaktaki sivi ve agirlik limitlerinin aksine, valizinize istediginiz seyi koyma rahatliginiz var. Dolayisiyla, soz konusu rotada gidecek olursaniz, bence cok mantikli bir opsiyon. Ustelik bilgisayarinizi acip yolculuk suresi boyunca kesintisiz calisabilir, biseyler okuyabilir, uyuyabilir, dedikodu yapabilir, insanlarla tanisarak network'unuzu bile genisletebilirsiniz!

*https://yolcu.tcdd.gov.tr/view/eybis/tnmGenel/tcddWebContent.jsf

Ucak bileti konusunda ise indirim ve kampanyalari duzenli takip etmek bu isin basi! Son dakika bilet almak istediginizde gozlerinizi yuvalarindan fiskirtacak fiyatlarla karsilasabilirsiniz.  Seyahat edebileceginiz tarihleri onceden ongormek cok zor biliyorum, ama istisnai durumlar haricinde ne kadar erken, o kadar iyi. Pegasus'tan gecen yil icin aldigim Amsterdam biletimi gidis-donus 200 TL'ye almistim. Bu sene de Baris'in istegiyle tekrar Subat ayina bilet aldik (Eylul'de almistik), yine 210 TL civari birseye denk geldi ve bence cok iyi bir fiyat.

Haftasonu kacamaklari icin, eger mumkunse, yarim gun veya bir gun izin alabilirseniz Cuma aksam-Pazar aksam seklinde bilet almamaya calisin, cunku dogal olarak calisan insanlarin hepsi bu zamanlarda almaya mecburlar ve ucak ne kadar populer, o kadar pahali. Yarim gun bile izin kullanabilirseniz Pazartesi sabah ucagiyla gelip ciddi bir tasarruf yapabilirsiniz mesela.

Pegasus'un mudavimi oldugum icin cogunlukla ucak bileti icin ilk baktigim site onlarinki, ama her zaman THY'den daha ucuz olmuyor, aklinizda bulunsun. Mutlaka cross-check yapin. Hem havayollarinin kendi sitelerinden, hem de karsilastirmali bakabileceginiz farkli sitelerden yararlanin.

www.flypgs.com
www.thy.com
www.skyscanner.com.tr
www.orbitz.com (kitalararasi ucuslarda genelde kullandigim site)
www.travelovity.com

  • Bu arada, mobil uygulamalarini da indirmenizi tavsiye ederim, ozellikle THY ve Pegasus'un uygulamalarinin kullanimi cok kolay ve uyelik numaralarinizla kullanabiliyorsunuz. 
  • Sadakat programlarindan biriktirdiginiz mil puanlarin son kullanma tarihine dikkat edin bu arada, THY'nin Miles & Smiles programinda her yil 31 Aralik'ta bir miktar miliniz kullanmadiginizda yaniyor. 
  • Cok onemli bir nokta: ucuz olsun diye gecenin tuhaf saatlerinde varan ucaklari tercih etmek hic mantikli olmayabilir, buna mutlaka dikkat edin. Zira gideceginiz yerde havaalanina indiginizde, normal saatlerde calisan tren veya otobus hatlari gece calismadigi icin otelinize ulasmak icin taksiye binmek zorunda kalabilir, ustelik gece varacaginiz icin otelde de ekstra bir gece konaklama eklemeniz gerekebilir. 
Konaklama

www.booking.com (muthis musteri hizmetleri var, indirim alabiliyorsunuz - en sik kullandigim site)
www.hotwire.com (otelin ismini degil, bolgesini/mahallesini ve yildiz sayisini secerek - ornek otel isimlerini goruyorsunuz - daha uygun fiyatli secenekler bulabileceginiz bir kaynak)
www.airbnb.com (otel yerine daha hesapli bir secenek - baskalarinin evinin tamamini veya bir odasini kiralayabilirsiniz

Vize

  • Vize basvurusunu araci firmalarla degil, basvuru evraklarini dikkatlice okuyarak ve anlamadiginiz birsey oldugunda internetten arastirarak sahsen yapin. Araci firmalar ortalama 100 TL gibi bir ek maliyet koyuyorlar. 
  • Vize basvurunuzu eksiksiz teslim edin, cunku vize almak ulkemizde gercekten pahali! Bu kadar cok para ve vakit harcadiginiz birseyin, eksik bir evrak yuzunden cope gitmesi cok aci olur. 
  • Vizeye basvurmadan once en az 3-6 ay daha gecerli bir pasaportunuz oldugundan emin olun. 
Masraflar (butcenizi planlarken bunlari unutmayin):

  • Ucak bileti
  • Vize 
  • Ev-havaalani arasi yol
  • Gumruk cikis pulu
  • Havaalani - otel arasi yol 
  • Otel + Gittiginiz yerde sehir vergisi varsa, otelde bunu konaklama bedelinizin uzerine ekliyorlar
  • Oteliniz kahvalti veriyorsa gunluk 2 ogun, vermiyorsa 3 ogun yemek masrafi +  gun icinde atistirmalariniz
  • Gittiginiz yerdeki sehirici ulasim
  • Muze, turtistik alan giris ucretleri
  • Ek harcamalariniz (hediyelik, ivir zivir, duty free, vs.)
Genel tuyolar
  • Sik kullandiginiz havayolu, otobus firmasi ve otel rezervasyon sitelerinde uyeliginiz olsun. Hem firsatlardan, indirimlerden haberdar olur, hem de kullandikca puan/mil biriktirirsiniz. Kullanmasaniz da kenarda durur, hicbirsey kaybettirmez. 
  • Mutlaka online check-in yapin. Her havayolunun mobil uygulamasi da bulunuyor, kolaylikla halledebilirsiniz, 2 dk'nizi alir. Vaktinizi havaalaninda bosa harcamayin. 
  • Eger dar alanlarda bunaliyorsaniz, sik tuvalete gitme ihtiyaciniz oluyorsa, veya ucaktan inerken vakit kaybetmeyim, bir an once firlayip ineyim istiyorsaniz cam kenari koltuk secimi yapmayin, koridor alin. Online check-in'in faydasi, erken davrandiginiz surece istediginiz koltugu alabilmeniz, unutmayin.
  • Pasaportunuzun ve nufus cuzdaninizin scan edilmis bir kopyasini bilgisayariniza gecirin ve kendinize email atin veya kullandiginiz bir cloud sisteminde tutun. Kimliginizi kaybedersiniz, bir ihtiyac olur, dijital olarak da bulunmasi her zaman faydali. 
  • X-ray'den gecerken cocuklu (ozellikle bebek arabali) ailelerin arkasinda kalmamak cogunlukla vakit kazandirir. :)
  • Uzerinize metal dedektorunde otecek seyler giymeyin: Kemer, zimbali cizmeler/botlar, kat kat metal kolyeler, gibi. 
  • Hafif ve rahat giyinin. Ozellikle uzun ucuslarda sicak geldiginde veya usudugunuzde cikarip giyebileceginiz kat kat giysileriniz olsun: tshirt, hirka, polar, sal, gibi. Dar ve rahat etmeyeceginiz kotlar, topuklu ayakkabilar giymeyin. Ayaklari saatlerce asagida tutunca sisiyorlar ve daha sonra o ayakkabilarla yurumek tam bir eziyete donusuyor. Ayaginizda corapsiz giydiginiz bir ayakkabiniz varsa bile yaninizda bir cift corap olsun cunku ucaklarda klimalar yerden de ufluyor ve ayaklari usutebilirsiniz.

  • Cok parca esyayla seyahat etmeyin. Yolculuk cantaniz, ihtiyaciniz olan herseyi sigdirabileceginiz ama devasal olmayan, tercihen kendi agirligi cok az olan (kipling'ler, longchamp'ler ve eastpak/jansport sirt cantalari bu konuda super) bir canta olsun. Bilgisayarinizi ayri, el cantanizi, ivir zivirinizi ayri tasimak yerine hepsini tek bir cantanin icine koymak cok daha kompak ve hizli olur, unutmayin. Ne de olsa Turkiye'de havaalanlarinda iki defa guvenlikten geciyoruz, sayica cok olan esyalari tek tek cikarmak, yerlestirmek ve toplamak gereksiz yorucu. 
  • Ucusunuzun oldugu havayolunun valizle ilgili kurallarini yola cikmadan once bilin ve bunu gozeterek hazirlanin. El bagajinin boyutu, agirligi, iceriginde olmasi yasak olan maddeler, valiz agirligi ve adedini ogrenin ve gereksiz bir sikintiyla karsilasmayin. Referans olmasi adina: Turkiye'de ic hatlarda genelde valiz agirligi 15 kg, el bagaji agirligi ise 10 kg. El bagajinda, kol cantaniz veya bilgisayar cantanizla birlikte bir de kabin bagajiniz olmasinda sorun yok. Uluslararasi ucuslar icin havayolunun sayfasindan kontrol edin. 
  • Dovizi havaalanindan degil, tercihen komiyson oranini bildiginiz bir doviz burosundan degistirin. Havaalanlarindaki doviz ofislerinden almak zarariniza olacaktir.
  • Valizlerinize, kaybolmasi ihtimaline karsin etiket takin ve emailiniz basta olmak uzere bilgilerinizi yazin, ki size rahatlikla ulasabilsinler. 
  • Havaalanlarinda lounge'u olan kredi kartlarindan edinin ve havaalaninda rahatca yeyin, icin, dinlenin, interneti kullanin. Turkiye'ye tasindigimdan beri Wings Black kartim var ve Wings Lounge ve Vale hizmetinden yararlanabilmek buyuk bir konfor. Nasilsa hepimizin kredi karti var, bari ise yarayani olsun. 
  • Elektronik cihazlarinizin hepsinin sarjinin olduguna emin olun. Yeni bir uygulamaya gore artik havaalaninda guvenlikler bilgisayar/ipadinizi acip gostermenizi de isteyebiliyorlar, aklinizda bulunsun. 
Serinin ikinci kisminda ise valiz hazirlama, el cantasinda olmasi gerekenler ve seyahat uygulamalari var, ona da bakmayı unutmayın, seyahatle kalin!


0 comments:

Post a Comment