April 29, 2015

Isleriniz Basinizi Asiyorsa, Hayatinizi Kolaylastirmanin 6 Yolu

  No comments    
categories: , ,
Son zamanlarda isler ve sorumluluklar arasi kostururken kendimi unuttugum, cok yordugum ve hatta hastalanarak bu yogunlugu kendim icin daha da zor ve yonetilmez hale getirdigim dogrudur. Iki gundur, kendimi bu cikmaza nasil soktugumu dusunuyorum ve hicbir seye yetisememedigimi hissedip kendime kiziyorum.  Bu aksam eve geldigimde, kafam yapmam gereken seylerle oyle doluydu ki, yuksek gerilim hatti gibiydim ve eve uzun zaman sonra ilk kez erken gelmemin bile tadini cikaramiyordum. Ta ki kucagima aldigim bilgisayara saatlerce bos bos baktiktan sonra aklim basima gelene dek. Bazen sadece birsey yapmamaya ihtiyacimiz var. Kafamizi hic calistirmamaya ve dusunmemeye.  

Peki kendi tempomuza yetisemedigimiz zamanlarda hayatimizi nasil kolaylastirabiliriz?

1. Yardim teklif edenlerden yardim alin. Eger cevrenizde, hayatinizi kolaylastiracak en ufacik bir noktaya bile destek olmayi teklif eden insanlar varsa, kabul etmekten cekinmeyin. Herseyle kendi basiniza basa cikmak zorunda degilsiniz. Komsunuz yemek mi getiriyor, alin. Veya temizlige, utuye yetisemiyor musunuz? Mali olarak zorlayabilir belki ama akil sagliginizi koruyacagi icin birisinden destek almakta fayda var. 

2. To-do list'ler hayat kurtarir. Hem yapacaklarinizi unutmamanizi, hem de yazili oldugunda elinizde liste olarak durdugu icin kafanizda surekli "neydi, ne yapacaktim" diye dusunmemenizi saglar. Sabahtan gun icinde yapacaginiz seyleri yazdiginizda, oncelik sirasi da gozunuzde canlanacaktir. Arti, listeden birseyleri tamamladikca ustlerini cizmenin basari ve rahatlama hissi verdigi suphesiz. 

3. Gunde en fazla 24 saat var, herseyi yapamazsiniz. Bazen yapabileceklerimizin ve fiziken mumkun olanin uzerinde isler yukluyoruz kendimize. Sanki uyumayacak ve yemek yemeyecek gibi ajandalarimizi dolduruyoruz, kendimize dinlenme ve yenilenmek icin molalar bile birakmiyoruz. Herseyi yapamayacagimizi ve bazen birseylerin eksik kalmasinin normal oldugunu kabul etmek lazim.

4. Asiri yogun oldugunuz zamanlarda yemek yapmaya calismayin, pratik yemeklerle vakit kazanin. Basit sandvicler, haslanmis sebzeler, tavada kolayca pisecek tavuk veya kofte, yorgutlu makarna ile yemek yapmaya ayirmaniz gereken ciddi bir zamandan tasarruf edersiniz. Elbette, almaniz gereken vitamin ve besinlere dikkat etmeyi unutmadan ve ogunlerinizi ihmal etmeden bunu uygulayin. 

5. Hatirlatmalar kullanin. Teknolojinin faydalarini degerlendirin ve telefonunuza, bilgisayariniza yapilacaklar islerinizi veya notlarinizi hatirlatma olarak kaydedin. Takviminizde bulunsun veya Siri size zamani gelen bir isi hatirlatsin. Hatirlamak icin zihninizi ekstra yormaniza gerek kalmasin.  

6. Vitaminlerinizi unutmayin! Kimin ekstra enerjiye ihtiyaci yok ki! Kendinize her kosulda iyi bakin ve sinirlarinizi asmak icin zorlamayin. 

0 comments:

Post a Comment